În pandemie nu trebuie să avem grijă doar de sănătatea noastră, ci şi de a mediului. Asta şi-au spus câţiva tineri din Dolj, care, din cauza poluării de pe ape, mai intensă toamna, au decis să pună umărul la treabă şi să fie un exemplu inclusiv pentru cei care aruncă gunoaie pe unde apucă.
Voluntarii au amenajat un baraj şi, cu ajutorul unor bărci, au strâns tone de deşeuri de pe Jiu.
„Ați auzit zicala «Unde-s doi puterea crește și petul nu mai plutește»?
Vrem să o punem în aplicare și vă invităm să ne ajutați să avem un Jiu mai curat, o Dunăre mai curată, o mare mai curată, un ocean mai curat.
Este prima nostră acțiune – și au fost câteva zeci în mai puțin de doi ani – pe care o organizăm într-o zi de luni.
Așa că, dacă nu ești țintuit într-un birou sau acasă, în fața calculatorului, și vrei să te miști în aer liber și să te bucuri de culorile toamnei, hai cu noi la treabă, sunt deja trei săptămâni de la ultima ieșire și plastic tot vine din deal!
Ne vedem în amonte de Barajul Jiu, unde se poate ajunge fie făcând stânga după podul peste calea ferată de la Ișalnița, fie prin satul Mihăița. Drumul este accesibil, dar nu este de cea mai bună calitate.
Nu uitați să veniți echipați corespunzător, este posibil să fie noroi.
Dacă v-am convins ca este o experiență unică, înscrieți-vă în formularul de mai jos. Astfel vom ști că veniți si vom putea să ne pregătim pentru venirea voastră corespunzător. Totodată, dacă se schimbă ceva vă putem anunța”, a fost mesajul organizatorului. Din păcate, au venit doar 10 voluntari, și nu din Dolj. Ci din judeţul vecin, Mehedinţi.
Un număr de 10 voluntari de la Go România s-au echipat corespunzător şi au venit la Jiu, la barajul Işalniţa, ca să cureţe zona. Aici a fost amplasată o barieră plutitoare din cauciuc gonflabil, prinsă cu un cablu de oţel, în care se adună tone de deşeuri. Voluntarii au folosit o platformă ca să ajungă pe apă. Au colectat pet-uri, buşteni, BCA-uri şi polistiren, care pot rupe bariera. Numai anul trecut au strâns peste 25 de saci de gunoaie de pe o porţiune mică a Jiului.
„Participăm de ceva vreme la astfel de acţiuni pentru că observăm cât este de inadecvat comportamentul unor oameni şi preferăm ca noi să dăm un mesaj, nu doar să ajutăm, că degeaba noi strângem dacă ei aruncă în continuare gunoaie”, spune unul dintre voluntari. (VEZI AICI: EA ESTE ”ÎNGERUL” DE LA 112)
„Planul nostru este să instalăm alte două baraje în aval. Probabil la Bucovăţ şi unul la Podari, sau undeva în aval. Să mai formăm alte două puncte din astea de colectare. Misiunea noastră este simplă, dar ambiţioasă, să nu ajungă niciun plastic în Dunăre„, spune Dan Mirea, de la asociaţia „Ape fără plastic”.
Voluntarii dau vina inclusiv pe pescarii din zonă, care aruncă peturile în apă. Următoarea acţiune va avea loc luna viitoare, tot aici. (CITEȘTE ȘI: SUPER-POLIȚISTUL DE LA SLATINA)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.